Uzdatnianie wody w domu

Uzdatnianie wody polega na usunięciu z niej substancji, które wpływają negatywnie na zdrowie użytkowników i na pracę rur. Woda wodociągowa jest przygotowywana w stacji uzdatniania wody, a studzienna – w lokalnej instalacji. Mimo to, należy uzupełnić domową instalację o urządzenia uzdatniające.

Na czym polega domowe uzdatnianie
Woda doprowadzona do domowej instalacji powinna spełniać serię wymagań dla wody pitnej.
W pewnych przypadkach konieczne jest jednak dodatkowe poprawienie jej właściwości. Najczęściej konieczne lub pożądane jest usunięcie z wody następujących składników:

  • Uzdatnianie wody w domu - zdjęcie 1cząstki stałe (drobny piasek, rdza, muł, osady) nawet jeśli nie przekraczają norm i są niewidoczne dla odbiorcy, mogą przyczynić się do uszkodzenia elementów instalacji;
  • chlor jest niezbędny do dezynfekcji wody, ale pogarsza jej smak i zapach;
  • jony wapnia i magnezu są składnikami twardości wody i przyczyniają się do powstania kamienia kotłowego;
  • żelazo i mangan - składniki te mogą powodować żółtą barwę oraz pogorszenie smaku i zapachu wody. Ich usuwanie bardzo często jest konieczne w przypadku wody z ujęcia wgłębnego (ze studni głębinowej) – występują w tych wodach naturalnie;
  • mikroorganizmy - stosując dodatkowe urządzenia dezynfekujące, można zabezpieczyć się przed wtórnym rozwojem mikroorganizmów.

Kiedy potrzebne jest dodatkowe uzdatnianie
Nawet jeśli woda, którą otrzymujemy po odkręceniu kranu jest dobrej jakości instalację należy uzupełnić o urządzenia uzdatniające w następujących przypadkach:

  • instalacja jest wykonana z miedzi – ze względu na naturalną warstwę antykorozyjną  z tlenku miedzi rury są podatne na uszkodzenia mechaniczne;
  • przed wodomierzem – zwiększa to trwałość wodomierza (części są wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne);
  • sieć wodociągowa wykonana jest ze starych rur stalowych – zabezpieczenie przed wtórnymi zanieczyszczeniami bakteryjnymi oraz usunięcie chloru.

Rozwiązania techniczne
Do uzdatniania wody zastosowane są następujące urządzenia:

  • filtry mechaniczne (wstępne) - najczęściej stosowane są filtry siatkowe. Siatkę wykonuje się ze stali lub poliestru. Oczko siatki powinno mieć taki wymiar (prześwit), by rzeczywiście wyłapać szkodliwe zanieczyszczenia mechaniczne. Wystarczający wymiar to 25 µm – taka wielkość pozwala na zabezpieczenie  wodomierzy i instalacji miedzianej.
    Filtr może też opierać się na wkładzie z kształtek (tworzywa sztuczne lub ceramika). Filtry te montuje się najczęściej przed wejściem wody do budynku (przed wodomierzem głównym). Wymagają okresowej wymiany wkładów;
  • filtry chemiczne (zblokowane) usuwają przede wszystkim złożone substancje (głównie organiczne), które mogą nie tylko pogarszać smak i zapach wody oraz przyczyniać się do jej mętności, ale też szkodzić naszemu zdrowiu. Dobre filtry usuwają pestycydy, fenole, związki chlorowcopochodne (w tym niebezpieczne trihalometany). Dodatkowo usuwają też chlor, dlatego należy je montować przed wylotem z baterii – wcześniejsze usunięcie chloru z instalacji może przyczynić się do rozwoju bakterii (mikroorganizmów). Najczęściej stosuje się filtry oparte na węglu aktywnym – jest to materiał o bardzo dobrej chłonności, absorbuje z wody bardzo szeroką gamę zanieczyszczeń. Filtr węglowy jest uzupełniony związkami srebra, by w jego wnętrzu nie mogły się rozwinąć bakterie. Filtr wymaga okresowej wymiany wkładu, ale jeśli w instalacji zastosowany jest też filtr mechaniczny, filtr węglowy zwiększa swą żywotność (jest chroniony przed zniszczeniem cząstkami stałymi).

Oceń artykuł
3,33 / 9 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Polecamy Ci również

Zobacz także