Piec koza

Jeśli w domu nie ma miejsca na kominek, koza na pewno się zmieści. Jej walory w niczym nie ustępują tradycyjnym kominkom z wkładem. Wybór jest duży: od rustykalnych, bogato zdobionych po ultranowoczesne.

Jak są zbudowane
Wolno stojące piece kominkowe, potocznie zwane kozami są to, podobnie jak wkłady kominkowe, zamknięte, szczelne paleniska. Różnią się jednak tym, że nie wymagają żadnej dodatkowej obudowy, co ma bardzo ważny wpływ na obniżenie kosztów instalacji, a w razie przeprowadzki można taki piec ze sobą zabrać.

piec koza piec koza piec koza

Żeliwna czy stalowa
Kozy zbudowane są z żeliwa lub stali. Wybór materiału konstrukcyjnego ma wpływ na charakter pieca: z żeliwa uzyskuje się piece w delikatnych kształtach, nadając im eleganckiego, stylowego wyglądu. Stal zaś pozwala tworzyć tylko proste i nowoczesne formy.

Czym się pali i jak grzeje
Większość pieców wolno stojących to urządzenia przystosowane do spalania drewna. Podobnie jak w przypadku kominków zalecane jest kaloryczne drewno liściaste o niskiej wilgotności (maks. 15%).
Gdy w piecu spalane jest drewno, korpus kozy rozgrzewa się i w ten sposób oddaje ciepło otoczeniu.
Dla podniesienia sprawności kóz stosowane są dwa rozwiązania:

  • spalanie wtórne – poprzez odpowiednią konstrukcję pieca, umożliwiającą osiągnięcie wyższych temperatur oraz odpowiednie wloty powietrza, gazy nie uciekają z dymem, a ulegają niemal całkowitemu spaleniu w piecu;
  • dopalanie spalin przy użyciu katalizatora – jest to najnowsza i najbardziej wydajna metoda stosowana w urządzeniach przystosowanych do spalania drewna. Dzięki zastosowaniu katalizatora reakcja dopalania gazów i resztek w dymie zachodzi już w o wiele niższych temperaturach niż w przypadku wtórnego spalania bez katalizatora. W ten sposób znacznie podniesiono sprawność pieców na drewno.

piec koza piec koza piec koza

Piece wolno stojące stosowane są głównie do ogrzewania miejscowego. Są tanim źródłem ciepła. Piec taki może być zainstalowany praktycznie w większości pomieszczeń. Podstawowym warunkiem jest przewód kominowy o odpowiednich wymiarach, określonych przez producenta.

Parametry techniczne pieców
piec kozaIstotnym kryterium wyboru pieca jest jego moc nominalna. Zbyt pochopna decyzja w tej kwestii może później spowodować, iż nigdy nie osiągniemy żądanej temperatury w pomieszczeniu lub też, mimo zredukowania mocy urządzenia, temperatura w pomieszczeniu będzie za wysoka. Aby tego uniknąć należy zdecydować, które pomieszczenia chcemy ogrzewać piecem, obliczyć ich kubaturę, ustalić, o jakiej mocy piec jest nam potrzebny. Moce nominalne pieców dostępnych na rynku wahają się od 3 do 17 kW – czyli są w stanie ogrzać pomieszczenie o kubaturze do 420 m³. 

Warto również zwrócić uwagę na następujące dane techniczne:

  • czas palenia przy jednorazowym uzupełnieniu opału – chcąc korzystać z pieca jako źródła ciepła należy wybierać te, w których pełny załadunek drewna przy zredukowanym dostępie powietrza spala się w czasie nie krótszym niż 8 godzin. Najwydajniejsze piece potrafią utrzymać żar nawet do 15 godzin;
  • podobnie jak w przypadku wkładów kominkowych, bardzo istotnym parametrem jest sprawność pieca – czyli stopień w jakim energia dostarczona w postaci drewna zostaje zamieniona na energię cieplną. Sprawność dla dobrej jakości pieców powinna wynosić minimum 70%.

Oceń artykuł
3,10 / 30 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Polecamy Ci również

Zobacz także