Okapy kuchenne

Okapy kuchenne

Okap kuchenny jest urządzeniem absolutnie niezbędnym, bez względu na to, czy obsługuje kuchnię o wielkości kilku metrów w małej kawalerce czy duży pokój dzienny z nowocześnie urządzonym aneksem. Bez niego nie ma co marzyć o komforcie użytkowania pomieszczeń sąsiadujących z kuchnią.

okap kuchennyDlaczego okap kuchenny jest niezbędny?
Jeszcze do niedawna bez okapu kuchennego można było się obejść, więc niby dlaczego nagle miałby stać się niezbędny? Przede wszystkim zmienił się mikroklimat i funkcja dzisiejszych pomieszczeń. Podczas gotowania wydzielają się znaczące ilości pary wodnej. Kiedyś, nawet przy nie do końca poprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej wilgotne powietrze usuwane było poza budynek przez nieszczelne okna. Wraz z pojawieniem się stolarki z PVC, w domach bezpośrednio po wymianie okien rzeczywiście robiło się cieplej i ciszej, często jednak już po krótkim czasie na ścianach zaczynała pojawiać się wilgoć. Dzieje się tak nadal, gdyż okna takie są po prostu zbyt szczelne i wilgoć, która dotychczas szczelinami wydostawała się z domu, teraz w nim zostaje, stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni. Rozwiązaniem takiego problemu jest sprawnie działająca wentylacja, która nie poradzi sobie jednak z błyskawicznym usunięciem nadmiaru pary powstającej podczas gotowania. Tę najlepiej usuwać systematycznie, nie pozwalając jej rozprzestrzenić się po przyległych do kuchni pomieszczeniach. To samo dotyczy intensywnych zapachów wydzielanych przez produkty żywnościowe i mikroskopijnych drobinek tłuszczu unoszących się w powietrzu i osiadających na meblach kuchennych. Sytuacja taka może być bardzo uciążliwa, gdy z nowoczesnej, otwartej na cały dom kuchni we wszystkich przyległych do niej pomieszczeniach rozprzestrzeniał się będzie zapach dymu z przypalonej potrawy.

Pochłaniacz czy wyciąg?
Pochłaniacz – okap pobiera powietrze, oczyszcza je i oddaje do pomieszczenia.
Wyciąg – okap pobiera powietrze, częściowo oczyszcza i transportuje poza budynek.

Na pochłaniacz decydujemy się wówczas gdy: nie mamy możliwości podłączyć okapu do osobnego kanału wentylacyjnego. Aby nie zakłócić ciągu, nie powinno się także instalować go do zbiorczych kanałów wentylacyjnych w blokach. Urządzenie w takim przypadku będzie pracowało więc jako pochłaniacz (system zamknięty). Wyposażone w zestaw filtrów antytłuszczowych zatrzyma krążące

w powietrzu opary, tworzące śliski nalot na meblach i ścianach w kuchni. Dodatkowe filtry węglowe zneutralizują znajdujące się w powietrzu intensywne zapachy. Powietrze po przefiltrowaniu zostanie oddane do pomieszczenia, nie naruszając stabilności ciśnienia, nawet przy bardzo szczelnie zamkniętych oknach i słabo działającej wentylacji.
Na wyciąg decydujemy się wówczas gdy: mamy możliwość podłączenia okapu do osobnego kanału wentylacyjnego. Urządzenie działa wówczas w systemie otwartym. Powietrze po pobraniu z pomieszczenia trafia na filtr tłuszczowy, a następnie kanałem wentylacyjnym usuwane jest z budynku. System otwarty jest wydajniejszy od zamkniętego, jednak praca silnika okapu na najwyższych obrotach lub przez długi czas może spowodować zachwianie ciśnienia w pomieszczeniach. Aby tego uniknąć, należy zapewnić możliwość napływu świeżego powietrza w miejsce usuwanego. Można to osiągnąć przez zastosowanie okien z nawiewnikami. W skrajnych przypadkach bardzo intensywnie pracujący okap może doprowadzić do cofania się dymu z kominków otwartych czy zasysania powietrza przez otwory wentylacyjne.

Jak dobrać wydajność  okapu kuchennego?
Wydajność podawana przez producentów w m³/h. Dobieramy ją biorąc pod uwagę kubaturę kuchni. Ogólne założenie jest takie, że odpowiednio dobrany okap w ciągu jednej godziny, nastawiony na maksymalną wydajność powinien mieć zdolność około sześciokrotnego przefiltrowania całego powietrza znajdującego się w kuchni. Przykład: kuchnia ma wymiary 4 x 3 m i wysokość 2,5 m. Zatem jej kubatura to 30 m³. Wentylator okapu obsługującego takie pomieszczenie powinien mieć zdolność przerobienia w ciągu jednej godziny sześć razy większą objętość powietrza. Dla kuchni o podanych wymiarach powinniśmy więc szukać urządzenia o wydajności maksymalnej około 180 m³/h. Maksymalnej mocy używamy jednak bardzo rzadko i w sporadycznych przypadkach, można więc kupić urządzenie o mniejszej wydajności niż obliczona w podany wyżej sposób. Wybierając okap warto zwrócić również uwagę na siłę ciągu na najmniejszych obrotach. Jeśli będzie ona zbyt duża dla pomieszczenia o małej kubaturze, nawet przy standardowej pracy może zbyt mocno wychładzać mieszkanie. Ta sama zasada dotyczy okapów pracujących w systemie zamkniętym i otwartym.

Oceń artykuł
4,28 / 18 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Polecamy Ci również

Zobacz także