Konserwacja kotłów gazowych

Konserwacja kotłów gazowych

Zgodnie z artykułem 62 Ustawy o Prawie budowlanym, obiekty budowlane powinny być w czasie użytkowania poddawane okresowej kontroli przynajmniej raz w roku. Dotyczy to także kotłów grzewczych, które podczas standardowej pracy narażone są na duże zużycie eksploatacyjne. Dlatego Junkers zaleca systematyczną konserwację tych urządzeń.

kocioł gazowyWedług obliczeń specjalistów z branży instalacyjno-grzewczej, średni czas pracy palnika (jednego z głównych elementów kotła) w ciągu roku wynosi ok. 2000 godzin. Obliguje to właściciela do systematycznych przeglądów kotła. Konserwacja gwarantuje brak usterek wynikających ze zużycia eksploatacyjnego części, a także eliminuje niespodziewane awarie i wszystkie wiążące się z tym konsekwencje. Poza tym, użytkowanie kotła systematycznie konserwowanego obniża koszty jego eksploatacji (mniejsze zużycie gazu i wody) i zwiększa komfort obsługi, a także bezpieczeństwo eksploatacji. Należy pamiętać, że urządzenia gazowe są bezpieczne w użytkowaniu pod warunkiem poprawnego zaprojektowania instalacji, właściwego zainstalowania oraz prawidłowej eksploatacji. W przeciwnym wypadku, przy wystąpieniu choćby niewielkich nieprawidłowości, stanowią one poważne zagrożenie dla ich użytkowników. Ważnym argumentem jest także czysty rachunek ekonomiczny, bowiem niekonserwowane urządzenia oznaczają wyższe opłaty za gaz, ponieważ zabrudzony wymiennik czy palnik ma niższą sprawność.

Urządzenia, które nie są regularnie konserwowane, częściej ulegają awariom, a koszt konserwacji jest znacznie niższy od kosztu prac serwisowych realizowanych po wystąpieniu usterki. Ponadto regularnie konserwowany kocioł nie wpływa negatywnie na środowisko.
Kontrola urządzeń gazowych polega m.in. na sprawdzeniu ich stanu technicznego i ocenie przydatności do dalszej, bezpiecznej eksploatacji. Na prace tego typu najlepiej wybierać terminy w miesiącach wiosenno-letnich, od kwietnia do września, bowiem wówczas kotły pracują ze stosunkowo najmniejszym obciążeniem (przygotowują zwykle wyłącznie ciepłą wodę), a także serwisanci mają mniej pracy. Później rozpoczyna się tzw. sezon grzewczy, a natłok prac związanych z uruchomieniami nowych urządzeń oraz ewentualnych napraw powoduje, że na prace konserwacyjne często brakuje czasu.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Aneta Demianowicz

Źródło: Junkers

Polecamy Ci również

Zobacz także