Kocioł stalowy czy żeliwny?

Kotły średniej mocy na olej lub gaz, montowane w domach, produkowane są z materiałów odpornych na korozję. Używane do tego są wysokostopowa stal i żeliwo. Rodzaj materiału, z którego wykonane zostało urządzenie wpływa między innymi na jego masę, wytrzymałość i przewodność cieplną.

kocioł do domuŻeliwo dzięki dużej plastyczności umożliwia nadawanie elementom kotła odpowiednich kształtów konstrukcyjnych. Duża zawartość węgla, mała ilość krzemu i brak steatytu czynią z żeliwa materiał o dużej przewodności ciepła a także bardzo sprężysty. Pozwala to na pracę kotła ze zmienną temperaturą. Aby uodpornić żeliwo na korozję, dodaje się do jego stopu miedź. Dzięki temu oszczędza się koszty związanie ze stosowaniem drogiej stali nierdzewnej. Aby zwiększyć właściwości wytrzymałościowe kotła, do stopu dodaje się drobnoziarnisty grafit, co pozwala znacznie obniżyć jego ciężar przy równoczesnym zachowaniu wysokiej trwałości.

Wśród kotłów żeliwnych spotykamy oryginalne rozwiązania technologiczne, odbiegające od standardowych konstrukcji. Regułę stanowi jednak dobór liczby członów zależnie od mocy cieplnej kotła. Niewątpliwą ich zaletą jest możliwość montażu w kotłowni (kotły stalowe są składane u producenta) oraz łatwość rozbudowy przez dodanie członów środkowych, co okazuje się bardzo praktyczne w przypadku ciasnych pomieszczeń. Członowa budowa okazuje się również praktyczną w przypadku usterki kotła i potrzeby wymiany uszkodzonych członów. Niski koszt produkcji żeliwa oraz prosta obsługa tych kotłów sprawiają, że cieszą się powodzeniem i dają pewność eksploatacyjną.

Mimo tych wielu zalet urządzenia żeliwne posiadają także wady. Tradycyjnie wykonywane odlewy posiadają małą odporność na zmiany temperatury wody, ciśnienie wody i dużą wrażliwość na uderzenia, co zmusza do zastosowania przez producenta domieszek wzmacniających materiał. Podnosi to cenę, ale nie jest i tak ona równa kosztom kotła wykonanego ze stali.

Lekką konstrukcją, łatwością usuwania uszkodzeń, dużą wytrzymałością na ciśnienie, mniejszą wrażliwością na zmiany temperatury wody oraz dużą odpornością na uderzenia kotły stalowe przeważają nad kotłami żeliwnymi. Kupując kocioł stalowy dokładnie trzeba ustalić jaka moc kotła będzie potrzebna, ponieważ nie posiadają one możliwości powiększania powierzchni ogrzewalnej. Brak budowy członowej powoduje utrudnienie także w transporcie i montażu, ale tyczy się to jedynie wielkich kotłów. Także trwałość użytkowania kotłów stalowych jest krótsza niż żeliwnych, jednak ta różnica nie jest znaczna.

Oceń artykuł
4,15 / 13 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Aneta Demianowicz

Zdjęcia: Viessmann

Polecamy Ci również

Zobacz także