Woda pitna musi spełniać bardzo surowe wymagania. Dlatego przed wybudowaniem studni trzeba przeprowadzić badania wody, która ma być ujmowana w tej studni. Coraz częściej przedsiębiorstwa wodociągowe publikują wyniki badań dostarczanej wody.
Jak ocenić, czy woda, której wyniki badań znamy jest wodą „dobrą”? Można porównać uzyskane wyniki z wymaganiami określonymi w obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. (Dz. U. Nr 203, poz. 1718).
Przedstawiamy wymagania pochodzące z tego rozporządzenia.
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI (wg. rozporządzenia)
wskaźnik jakości wody | Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez konsumentów i/lub podawania wody do sieci |
|
liczba bakterii | objętość próbki [ml] | |
Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne) |
0 | 100 |
Bakterie grupy coli1) | 0 | 100 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) | 0 | 100 |
Clostridia redukujące siarczyny2) (Clostridium perfringens) |
0 | 100 |
Ogólna liczba bakterii w 37ºC po 24 h | 20 | 1 |
Ogólna liczba bakterii w 22ºC po 72 h | 100 | 1 |
1)Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.
2)Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.
Parametry i wskaźniki | Dopuszczalne zakresy wartościX) |
Parametry i wskaźniki | Dopuszczalne zakresy wartościX) |
|
A. Wskaźniki fizyczne | ||||
Barwa | 15 | Przewodność [µS/cm w 20ºC] |
25001) | |
Mętność [NTU] | 1 | Smak | akceptowalny | |
pH | 6,5-9,51) | Zapach | akceptowalny | |
B.Wskaźniki chemiczne w mg/l | ||||
Amoniak |
0,51)2) | Magnez | 303) - 1253') | |
Antymon | 0,005 | Mangan | 0,05 | |
Arsen | 0,01 | Miedź | 21)4) | |
Azotany | 501) | Nikiel 0,02 | 0,02 | |
Azotyny | 0,5 | Ołów | 0,05 | |
Bor | 1,0 | Ołów | 0,0255) | |
Chlor wolny Y) |
0,1-0,3 |
Ołów | 0,015) | |
Chlorki | 2501) | Rtęć | 0,001 | |
Chrom | 0,05 | Selen | 0,01 | |
Cyjanki | 0,05 | Siarczany | 250 | |
Fluorki | 1,5 | Sód | 200 | |
Glin | 0,2 | Twardość | 601)3) - 5001) | |
Kadm | 0,03 | Żelazo | 0,2 |
1) Wartość powinna być uwzględniania przy ocenie agresywności korozyjnej.
2) Wody podziemne niechlorowane 1,5 mg/l.
3) Wartość zalecana ze względów zdrowotnych.
3') Nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l.
4) Wartość dopuszczalna, jeśli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną
5) Zakresy wartości stosuje się zgodnie z § 12 rozporządzenia.|
X) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.
Y) Wartość oznaczana w punkcie czerpalnym u konsumenta.