Niewątpliwą zaletą ogrzewania domu kominkiem jest posiadanie indywidualnego źródła ciepła. Najpopularniejszym paliwem wykorzystywanym do palenia w kominku jest drewno.
Powszechna dostępność drewna gwarantuje niezależność od poszczególnych producentów i dostawców energii cieplnej - drewno dostępne jest zazwyczaj lokalnie. Jeżeli chcemy zoptymalizować proces palenia i ograniczyć brudzenie się szyby należy stosować tylko dobrze sezonowane drzewo. Świeżo ścięte drewno lub niewłaściwie przechowywane charakteryzuje się dużą zawartością wilgoci. Wilgoć podnosi jego wagę i jednocześnie redukuje moc grzewczą. Dlatego najbardziej wydajnym i zalecanym do palenia jest drewno o wilgoci poniżej 20%. W praktyce wygląda to tak, że świeżo ścięte drewno jest sezonowane przez okres 18-24 miesięcy w nasłonecznionym i przewiewnym miejscu.
Polecamy poradnik: Jakie drewno kominkowe wybrać
Dodatkowo podczas palenia w kominku należy:
- używać tylko naturalnego drewna;
- nie używać grubych kawałków drewna;
- nie używać drewna mokrego lub wilgotnego.
adamasz
Drewno niedoschnięte/mało sezonowane można też skutecznie SUSZYĆ na odpowiednich rusztach nad kominkiem żeliwnym (wkładem), przez co nie dopuszczamy do zasmołowania komina! Nieprawdą jest, że żywicznym drewnem nie wolno palić w kominku - prawidłowe przewody dymowe (6m wys+24x24cm) zapewniają dostateczny ciąg i temp palenia do usunięcia wszelkich smolistych składników dymu i wilgoci poprzez komin...