Filtry do wody - zalety

Nie zawsze mamy ochotę pić to, co w naszych domach leci z kranu. Niektóre spośród naszych wodnych problemów mogą rozwiązać małe, miejscowe filtry nakranowe. Warto wiedzieć, w jakich sytuacjach mogą nam pomóc, a których problemów na pewno nie rozwiążą...

filtr do wodyFiltr nakranowy przeznaczony jest do oczyszczania wody wodociągowej poddanej uzdatnianiu, czyli spełniającej pewne warunki co do jakości. Jego zastosowanie może poprawić takie parametry wody jak smak, zapach, kolor, zawartość żelaza lub metali ciężkich (ołowiu), podwyższona zawartość chloru, obecność siarkowodoru. Zazwyczaj są to problemy powodowane nie przez złą technologię uzdatniania wody, lecz przez przepływ czystej wody przez stare rury, w których nagormadzone są niepożadane związki chemiczne. Woda, płynąc wypłukuje je i tak trafiają do naszych kranów. Z kolei znaczna ilość chloru wprowadzana jest do starych instalacji, by zapewnić dezynfekcję wody na całej "trasie" przepływu. Osiągnięcie tego efektu odbywa się jednak kosztem paskudnego smaku wody kranowej.

filtr nakranowyDlatego filtr jest wykorzystany jako urządzenie pracujące w punkcie użytkowym, oznaczane czasami jako typ POU (Point of Use - punkt użytkowy). Oznacza to, że oczyszczamy wodę nie u źródła jej powstawania, tylko w miejscu użycia (bezpośrednio na kranie). Podstawowa korzyść z oczyszczania miejscowego to gwarantowana skuteczność. Woda nie ma bowiem szans ulec jakimkolwiek zanieczyszczeniom - jej jakość jest dokładnie taka, jaką zapewnia filtr.

Jakie problemy rozwiąże filtr?
Problemy, które mamy z wodą możemy rozpoznać organoleptycznie (za pomocą zmysłów) lub analitycznie (za pomocą testów laboratoryjnych). Jeżeli zauważamy, że:

  • woda ma nieprzyjemny (żelazisty) smak - w wodzie podwyższona jest zawartość żelaza;
  • woda ma nieprzyjemny zapach: silny zapach chloru; zapach zgniłych jajek - w wodzie jest nadmiar chloru lub pojawia się siarkowodór;
  • woda zawiera zawiesiny (cząstki stałe) - rdza, piasek, wypłukany kamień kotłowy

lub analizy laboratoryjne wykażą, że (uwaga! większość tych przekroczeń to stosunkowo rzadkie przypadki):

  • przekroczona jest zawartość metali ciężkich: zawartość ołowiu przekracza 0,01 mg/l (może wystąpić stosunkowo najczęściej); kadmu: 0,03 mg/l; rtęci: 0,001 mg/l;
  • zawartość pestcydów przekracza 0,1 μg/l

filtr montowany obok kranunależy zastosować typowy filtr nakranowy (może to też być filtr o większej pojemności, instalowany obok kranu). Najczęściej stosowany we wkład filtracyjny do tego typu filtrów to wkład oparty na węglu aktywnym - substancji znanej w technice ze względu na swe dobre właściwości adsorbcyjne (pochłaniające). Tak skonstruowany filtr jest w stanie zatrzymać substancje, które omówiono. Powinien więc w znacznym stopniu rozwiązać opisane problemy.

Jakich problemów filtr nie rozwiąże?
Często kupujemy filtr nakranowy, z różnych powodów wierząc, że będzie on cudownym remedium na wszystkie problemy związane z wodą. Jeśli wybieramy typowy filtr oparty na węglu aktywnym (a takie najczęściej spotykamy w sprzedaży), nie powinniśmy się spodziewać, że z kranu zacznie lecieć woda destylowana! (było by to zresztą niekorzystne dla naszego zdrowia). Najczęstszym błędem jest przekonanie, że filtr zmiękczy wodę, sprawiając, że na czajniku przestanie osadzać się kamień kotłowy. Nie jest to prawda! Filtr oparty na węglu aktywnym nie został zaprojektowany do usuwania z wody odpowiedzialnych za kamień kotłowy jonów wapnia i magnezu. Drugi mit to twierdzenie, że zwykły filtr nakranowy jest w stanie usunąć z wody wirusy i bakterie. Nie jest to zadaniem filtra opartego na węglu aktywnym, wobec czego nie możemy oczekiwać, że zapewni on wodzie biologiczną sterylność.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Polecamy Ci również

Zobacz także